Ózongenerátorokról

Ózongenerátor felépítése

SzerszámraFel
2020.12.12 16:21
Ózongenerátor felépítése

Mit tartalmaz egy ózongenerátor fém háza? Mégis hogyan keletkezik a semleges oxigénből, igen reaktív ózon?

Mire használató az ózongenerátor?

Az ózon baktérium és gombaölő hatását már több tanulmány is bizonyította. De mégis mire használható az ózon?

  • Fertőtlenítésre
  • Penészmentesítésre
  • Ágyipoloskák, és bolhák ellen.
  • Szagtalanításra

Amennyiben bővebben szeretnél róla tudni, kattints ide!

Mi van a burkolat alatt?

Kezdjük a kép bal oldalával.
Ott található egy kerek műanyag házban az időzítő. Ez felelős a beállított működési időért, ez egy mechanikus eszköz, rugós és fogaskerekek rendszere.

A következő alkatrésszel, ami a lelke a készüléknek.
Ez a fehér doboz a bal oldalon, ami egy transzformátort és egy meghajtó elektronikát tartalmaz.
Ennek köszönhetően készül a bemeneti 230 V váltakozó feszültségből, egy több kV nagyságú feszültség.
A kék méhsejt mintázatú ózonlapra kapcsolva ezt a nagy feszültséget, kialakul a lapon, az elektromos vezetősávok mentén, az ózont termelő koronakisülés.
Mivel a kerámia lap melegszik, ezért hűtést igényel, aminek a megoldására az ózonlap mögé helyezett, és hővezető pasztával termikusan tökéletesen kapcsolt hűtőborda segíti a felesleges hő elvezetését.

Utolsó alkatrészünk, ami szintén nagyon fontos szerepet tölt be egy ózongenerátor működésében, ez a kép jobb szélén található ventilátor. Ez biztosítja az ózon elszállítását a kerámia laptól, és az ózonlap megfelelő hűtését is.

Tehát már tudjuk mit tartalmaz a "zöld" doboz, de mégis hogyan készül az ózon?

Az ózont sokféle módon elő lehet állítani, leghatékonyabb azonban az úgynevezett "Elektrosztatikus kisülések" segítésével történő ózonelőállítás. Ezzel a módszerrel akár 150 g is előállítható 1kWh villamos energia felhasználásával, azonban csak 6-8, de max 22 térfogatszázalékig. Ez a töménység a legtöbb felhasználási terület számára bőven megfelelő.

Hogyan keletkezik az ózon?

Villamos kisülések során, az elektronok nagy sebességre tesznek szert, amik a semleges kétatomos Oxigénnel ütközve ionizálják azokat. Így létrejönnek szabad, atomos oxigénmolekulák, amik összekapcsolódnak és így kialakítva a 3 atomos oxigént, vagyis az Ózont, ami egy igen reaktív és instabil molekula, így egy idő múlva újra magát visszaalakul az eredeti semleges kettő atomos oxigénné. [1]

Források:
1. https://repozitorium.omikk.bme.hu/bitstream/handle/10890/478/ertekezes.pdfhttps://repozitorium.omikk.bme.hu/bitstream/handle/10890/478/ertekezes.pdf?sequence=1&isAllowed=y