Ózongenerátorokról

Gyakran ismételt kérdések az ózongenerátorokról

Rieth László
2020.09.30 11:07
Gyakran ismételt kérdések az ózongenerátorokról

Máricus óta megjelent a köztudatban is a hír, hogy az ózonos tisztítás hatékonyan veszi fel a harcot a jelenlegi helyzetben a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal, mint léghigiéniai készülék. Az Airthereal és az OzonUp készülékei világszinten előkelő helyeken jelentek meg, legyenek azok irodák, egészségügyi intézmények, szállító cégek vagy bárhol máshol, ahol emberek megfordulnak.

Ebben a bejegyzésben szeretnék egy átfogó képet adni sok gyakran ismételt kérdésre az ózongenerátorokkal kapcsolatosan.
Mennyire megbízhatóak és hatékonyak ezen készülékek? Hogyan működnek? Fel tudják-e venni a harcot a COVID-19-el szemben? Most minden ilyen jellegű kérdésre választ kaphatsz.


Néhány fontos, és nagyon gyakori kérdés:

 

Mi az ózon?

Az Ózon egy három atomos oxigén molekula, amely rendkívül könnyen bomlik. Bomlásakor szabad oxigén atom keletkezik, ami minden szennyezőanyaggal reakcióba lép, így oxidációs folyamatban semlegesítve azokat. 

Folyamat végén nem keletkezik veszélyes melléktermék, csak a kiindulási anyag, és a káros récsecskék teljesen elpusztulnak.
Vagyis egy ózonkezelés után egy dolog marad meg csupán, az a friss és tiszta levegő. A baktériumok, gombák, vírusok és kellemetlen szagok pedig rövid idő alatt eltűnnek

Hogyan működnek az ózongenerátorok?

Ózont ózongenerátorok segítségével lehet előállítani oxigénből.

Előállítása nagyfeszültségű szabályozott koronakisülés segítségével történik, mivel ez a leghatékonyabb, legtartósabb mód a sok lehetőség közül.

Bővebben itt olvashat a készülékek működéséről.

Hogyan kezdjem el az ózonos tisztítást vagy fertőtlenítést?

  1. lépés- Vigyen ki minden élőlényt a kezelendő térből: Az ózongenerátor elindítása előtt csukja be az ablakokat és az ajtókat. Ügyeljen rá, hogy növény vagy háziállat ne legyen a szobában, és ne is mehessen vissza a kezelés befejezte előtt!
  2. lépés- Használja az időzítőt: Állítsa be az időzítőt, csatlakoztassa a készüléket a hálózathoz, és hagyja a szobában. A kezelési idő a szoba méretének megfelelően beállítható.
  3. lépés- A nagy ózonkoncentrációnak való kitettség káros lehet. Kérjük, maradjon az ózonnal kezelt helyiségen kívül. A csomagba ajándékba helyezzük a Tilos a belépés bilétát, amelyet az ajtóra kívülre ki kell helyezni és jelezve vele, hogy a tisztítási folyamat alatt és után legalább 30 percig senki ne tartózkodjon a helyiségben.
  4. lépés- Az időzítő lejárta után, várjon további 30 percet, és azt követően alaposan szellőztesse ki a kezelt teret.

Helyiség

Méret

5000 mg/óra

10 000mg/óra

Gyakoriság

Autó

5 perc

5 perc

Egyszer egy héten

Fürdőszoba

10 m²

7 perc

5 perc

Kétszer egy héten

Konyha

20 m²

15 perc

10 perc

Kétszer egy héten

Hálószoba/Iroda

30 m²

30 perc

15 perc

Egyszer egy héten

Nappali

50 m²

45 perc

30 perc

Egyszer egy héten

Garázs

60 m²

60 perc

40 perc

Kétszer egy héten

 

Segít-e az ózonos tisztítás a penészfoltok, szagok csökkentésében?

Ha a szóban forgó anyag látható helyen van a kezelendő térben, az ózongenerátor megsemmisíti a felületeken lévő penészt és a levegőben található spórákat. Az ózonkezelés ismételt használata után a penész színe megváltozik (szürkéből fehérré), és ezt követően fehérítővel könnyedén eltávolítható.

Ha a penész a falak mögött vagy a felületek alatt van, akkor az nem kerül kapcsolatban az ózonnal ahhoz, hogy megszüntesse azt. Tehát manuálisan kell, gépi segítség nélkül kell eltávolítania a nem látható penészt, hogy véglegesen eltünjön a helyiségben.

Ha nem tudja könnyen eltávolítani a nem látható penészgombát, akkor rendszeresen ózongenerátoros kezelést kell használnia a levegőben lévő spórák elpusztításához, azok kialakulásának megelőzéséére. Ennek a folyamatnak meg kell akadályoznia, hogy a penész máshol megjelenjen, vagy növekedjen. Ha a ház nagyon párás vagy nedves, valószínűleg rendszeresen kialakul a penész. Ebben az esetben rendszeresen használjon ózont a levegőben lévő spórák elpusztítására, és törekedjen a kialakulást segítő tényezők megszüntetésére.

Biztonsági aggályok?

A magas ózonkoncentráció irritálhatja a nyálkahártyákat, és a légzőrendszert.
Az ózon továbbá káros hatással lehet a növényekre is, így azokat a kezelés alatt, el kell távolítani abból a térrészből.
Az ember számára, csak magas koncentrációban, és tartós érintkezés után tud maradandó károsodást okozni. Alkalmi, rövid ideig tartó érintkezés, nem, vagy csak rövid ideig tartó hatással jár.

FONTOS A várakozási és szellőzetési idők betartása, mivel az ózon mérgező. Amennyiben az előírt ídők nincsenek betartva, egészségkárosodást okozhat!

Védekezés a belégzése ellen a biztonsági adatlapban is megtalálható módon, legalább FFP2-es aktívszenes maszk használatával lehetséges.

Mennyi idő alatt bomlik le teljesen az ózon?

Amint a készülékben létrejön, az azt követő 30 percben feleződik.
Tehát ezért kell a készülék működési idejének lejártát követően 30 percen keresztül hagyni a helyiségben lebomlani az ózont, majd csak ez után szellőztetni.
Az elbomlási idő jelentős mértékben függ a környezettől. Magasabb hőfokon gyorsabban bomlik. De ez függ a környezet további jellemzőitől is.

Mennyire tartósak az ózongenerátor ózonlapjai?

Megfelelő karbantartás mellett az ózonlapot évekig lehet használni (5000 és 20 000 óra, típustól függ). Csak akkor cserélje ki a lemezt, ha a kék fény a szokásosnál gyengébben világít, halványabb és nem lehet érezni annyira az ózon illatát a tisztítási időt követő 30 perc elteltével, mint korábban. Tisztítsa meg izopropil alkoholos kendővel, vagy cserélje ki az ózonlemezeket, ha azt tapasztalja, hogy az ózonkibocsátás csökkent. A környezeti tényezők is befolyásolják az ózonlap élettartamát. Például nagyon párás, és poros helyen jelentősen csökkenhet. Tárolás közben tartsa a készüléket hűvös, száraz helyen.

Beállíthatom az ózongenerátort úgy, hogy távolról irányítható legyen?

A tisztítandó helyiségekben nem szabad tartózkodni, amikor az ózongenerátor be van kapcsolva és működik. Készülékeink időzítőkkel vannak ellátva. Az időzítő funkció beállítható akár 120 percre, és akár a „HOLD” üzemmód segítségével folytonos működésre is bekapcsolhatja.
Állítsa be az időzítőt, mielőtt elhagyja a helyiséget, és ellenőrizze, hogy az ózonkészülék működése közben senki sem tartózkodik a szobában. A kezelési idő átlagosan kb. 10 perc és 60 perc közötti időintervallum, a hely méretétől függően.
Távolról bekapcsolni távirányítós konnektor, esetleg időkapcsolóval lehet, csak győződjön meg róla, hogy nem tartózkodik senki a kezelendő térben mielőtt bekapcsolja.

Az Airthereal ózongenerátorai eltudják pusztítani a vírust?

Az Airthereal ózongenerátorai rendelkeznek SGS labor által kiállított tesztel, amely kimutatta, hogy a baktériumok több mint 99,98% -át megöli. Noha nem tudjuk egyértelműen azt mondani, hogy az ózon önmagában képes a koronavírust kiirtani, a biológusok, szakemberek és más tudósok fáradhatatlanul dolgoznak az egész világon, a vírus elleni védekezés tökéletes kifejlesztésén, az ózongenerátorok pedig ezt a védekezési folyamatot egészítik ki.
Frissítés: Már vannak tudományos cikkek, amelyek bebizonyították, hogy az ózon képes megsemmisíteni a jelenlegi járványt okozó vírust, akár más kis ózonkoncentráció is!

"Biztonságos-e ózongenerátort olyan helyen használni, ahol gázkazán és/vagy vízmelegítő készülék is működik az adott helyiségben?"

Igen, a helyiségnek üresnek kell lennie emberektől és háziállatoktól, de biztonságos a kemencék és a vízmelegítők körüli használat, feltéve, ha ki vannak kapcsolva, vagy zárt égésterű készülékek vannak a helyiségben!
Ugyanis az ózon nagy töménységben képes kárt okozni, ha lánggal találkozik.

Melyik ózongenerátor típus a legmegfelelőbb gépjárművek kezelésére és melyik az otthoni, irodai használatra a legalkalmasabb?"

A legnépszerűbb modell, amelyet akár gépjármű, akár irodai és lakástisztításhoz is egyaránt ajánlunk, a MA10K-PRO vagy OzonUp 10 000mg/óra ózongenerátor, amely akár 180nm méretű tereket is képes kezelni.


További hasznos tanácsért, és esetleges megválaszolatlan kérdéseikért nyugodtan keressenek valamely elérhetőségeinken, ahol szakértő személy fog válaszolni a feltett kérdéseikre.

MEGJEGYZÉS: AZ ÓZON KÁROS HATÁSSAL LEHET A BELTÉRI NÖVÉNYEKRE ÉS KÁROSÍTHAT NÉHÁNY ANYAGFAJTÁT, PÉLDÁUL GUMIT, ELEKTROMOS HUZALBEVONATOKAT, SZÖVETEKET ÉS ÉRZÉKENY SZÍNEZÉKEKET ÉS PIGMENTEKET TARTALMAZÓ MŰALKOTÁSOKAT. MIVEL AZ ÓZON FŐ REAKCIÓJA AZ ERŐS OXIDÁCIÓ, AZ OXIDÁCIÓ SORÁN EGYES POLIMERCSOPORTOKNAK LEHETNEK BIZONYOS NEGATÍV HATÁSAI, PÉLDÁUL AZ OXIDÁLÓ ÉS SÁRGÁVÁ VÁLÓ PU-MŰANYAGOK ESETÉBEN.

Források:
https://hvg.hu/cegauto/20200401_koronavirus_ozongenerator_fertotlenites_hogyan_mukodik_velemeny
https://airthereal.com/blogs/story/how-airthereals-ozone-generators-are-aiding-in-the-fight-against-covid-19
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200826/kimutattak-az-ozon-valoban-semlegesiti-a-koronavirust-446060